Een mantelzorg woning voor directe zorgt

mantelzorg woning

Mantelzorger zijn, is geen gemakkelijke taak. Je kan vaak in plotselinge situaties belanden waarin het lastig is om een beslissing te maken. Zo kan het voorkomen dat je bijvoorbeeld mantelzorger bent voor een familielid dat redelijk ver weg woont. Misschien heb je niet altijd tijd en zin om een lange afstand af te leggen om mantelzorg te verlenen. Iedereen heeft grenzen, en soms kan iets gewoon teveel worden.

Een mantelzorg woning biedt daarom de perfecte oplossing. Het geeft de mantelzorger de mogelijkheid om van zo dichtbij mogelijk zorg te verlenen terwijl je wel je eigen ruimte, tijd en privacy behoudt. Maar wat is een mantelzorg woning precies? Wat voor soorten zijn er en wat zijn de voordelen van deze soort woningen?

Wat een mantelzorg woning precies is

Deze soort woning is, in het kort, een woning die dichtbij het huis van een persoon staat die zorg en hulp nodig heeft. Als je een mantelzorger bent, ben je dit doorgaans voor een familielid, vriend/vriendin of naasten. Het is hierbij belangrijk dat je op korte afstand verblijft van de persoon waar je zorg aan verleent. Dit komt door het feit dat deze persoon wel eens acute zorg nodig zou kunnen hebben.

De woning staat dus zo dicht mogelijk bij het huis van de zorgvrager. Hierbij moet je denken aan een losstaand huisje in de tuin, of een schuur die wordt gebruikt als tijdelijk verblijf. Maar hij kan er ook aan grenzen. Denk aan een garage die omgebouwd is tot woning of een aanbouw. 

Je kunt er ook voor kiezen, als mantelzorger en zorgvrager, om een huis met onderstel of een container te laten plaatsen. Deze twee opties zijn vaak wat goedkoper en geven je daarnaast ook de mogelijkheid om de huisjes te verplaatsen wanneer dit nodig is. Natuurlijk kun je ook altijd bij de zorgvrager inwonen als mantelzorger, maar dit kan soms als niet heel gemakkelijk worden ervaren.

Alle voordelen op een rijtje

Het laten plaatsen of hebben van een mantelzorg woning draagt vele voordelen met zich mee. Allereerst heb je geen last meer van lange reistijden en hoge benzinekosten. Ook is het voor zowel de zorgvrager als de mantelzorger een fijn idee dat de hulp dichtbij is wanneer dit nodig is. Dit kan al veel stress wegnemen. 

Tot slot kunnen de zorgbehoevende en mantelzorger zelfstandig blijven wonen, waardoor je je eigen privacy behoudt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *