Waarom kiezen voor een draagmuur constructieberekening?

Het laten uitvoeren van een constructieberekening mag dan niet altijd verplicht zijn, toch is het zo dat je er in bepaalde situaties wel degelijk rekening mee dient te houden. Het laten uitvoeren van een zogenaamde draagmuur constructieberekening is bijvoorbeeld een absolute verplichting. Dit uiteraard omdat er bij het verwijderen van een dragend onderdeel wordt geraakt aan de stabiliteit van het pand. Is het dus met andere woorden zo dat je tijdens het verbouwen van een huis op een zeker ogenblik moet raken aan één of meerdere draagmuren? Dan zal je dus altijd rekening moeten houden met het laten uitvoeren van een constructieberekening. Waarom? Dat ontdek je hieronder!

Waarvoor dient een draagmuur constructieberekening eigenlijk?

Het spreekt voor zich dat een draagmuur een cruciaal onderdeel vormt van een woning of een ander pand. Door het laten uitvoeren van een draagmuur constructieberekening wordt duidelijk hoeveel gewicht er precies op een bepaalde draagmuur kan komen te staan (of liggen). Dat is zeer belangrijk. Wordt zo’n berekening niet uitgevoerd? Dan zou je het risico lopen dat er te veel gewicht op de draagmuur zou komen te staan waardoor de stabiliteit van het pand in het gedrang komt. Het spreekt voor zich dat, dat niet meteen de bedoeling kan zijn. 

Is een draagmuur constructieberekening wettelijk verplicht?

Bovenstaande informatie heeft eigenlijk reeds duidelijk gemaakt dat het laten uitvoeren van een draagmuur constructieberekening in de praktijk heel wat vervelende gevolgen kan voorkomen. Door het uitvoeren van een dergelijke berekening zal je dan ook tot de conclusie komen dat je heel wat risico’s kan voorkomen. Dit heeft ertoe geleid dat ervoor de dragende onderdelen van een constructie altijd een dergelijke berekening moet worden uitgevoerd. Dat is wettelijk verplicht. 

De wettelijke verplichting die geldt voor het laten uitvoeren van een draagmuur constructieberekening geldt eveneens voor verschillende andere bouw gerelateerde werkzaamheden. Hou er bijvoorbeeld rekening mee dat je ook geconfronteerd wordt met deze verplichting wanneer je met name een aanbouw wenst te realiseren. Is het voor jou niet helemaal duidelijk of een constructieberekening laten uitvoeren nu al dan niet verplicht is? Dan doe je er absoluut goed aan om hier even met een expert over samen te zitten. Het spreekt hoe dan ook voor zich dat je geen risico’s zal willen nemen voor wat de stabiliteit van je woning betreft. 

Met welke kosten dien je hiervoor rekening te houden?

Het spreekt tot slot voor zich dat er aan het laten uitvoeren van een draagmuur constructieberekening ook bepaalde kosten zijn verbonden. Wanneer je even de tarieven van naderbij gaat bekijken die door constructeurs in rekening kunnen worden gebracht zal je meteen tot de conclusie komen dat deze sterk uiteenlopend kunnen zijn. Het uurtarief varieert dan ook in de praktijk van ongeveer 80 tot ongeveer 110 euro per uur. Het feit dat er zo’n aanzienlijke verschillen zitten in het uurtarief zorgt er in de praktijk uiteraard voor dat je er goed aan doet om een vergelijking uit te voeren. Zo kan je ongetwijfeld een constructeur vinden die de constructieberekening(en) voor jouw draagmuur kan uitvoeren tegen een zo scherp mogelijke prijs. Uiteraard moet je hier wel rekening mee houden bij het bepalen van je budget.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *